Zdravím. Potřebuju poradit, nevím si rady a tak si říkám, že mi třeba pomůžete vy. Moje příbuzná má orchidej, ale na ní jsou červci (ty bílé chomáčky) a nemůže se jich zbavit. Vždy je mechanicky odstraní, ale po pár dnech jsou zpátky. Orchidej jsme zkoušeli přesadit a několikrát postříkat nějakým přípravkem proti červcům, který nám prodali na výstavě orchidejí v botanické zahradě. Zkoušeli jsme je i šetřít vatou namočenou v lihu, nic nepomohlo, jsou napadeny už i květy a další orchideje a rostliny okolo. Co mám dělat? Máte někdo vyzkoušený nějaký zaručený recept, který ovšem orchidej přežije? Předem díky.
Přeji vám pěkný den, máte ten samý problém co já. Měla jsem čtyři krásné orchidee a jaře jsem si z obchodu ( Baumaxu ) přinesla jednu zlevněnou chudinku. Ta se sice po krátké chvilce vzpamatovala, ale za odměnu mi nakazila všechny těmi potvorami. Když tady tak procházím ty různé rady, tak zjišťuji, že nejsem první, kdo má takové dopady. Většinou všichni si to domů natahali z těch velkých nákupních center. Také nevím co s tím. Ještě chvilku něco povyzkouším, ale stejně asi skončí v koši.
Kdysi mi sousedka poradila Agrion Delta, párkrat jsem tim orchideje postrikala, pomohla mechanickym šetřením a. měla jsem pokoj. Nyní jsem si koupila novou orchidejku v Baumaxu a opět máme nezvane hosty, cervce. Tak snad opět zabere Agrion.
Přidávám svoji zkušenost s bojem proti červcům. Vyzkoušela jsem všechno možné, vyhodila cca 27 orchidejí a ž nakonec zabral přípravek CAREO – postřik proti škůdcům /SUBSTRAL, zelená plochá plastová lahvička 750 ml s rozprašovačem/ koupená v OBI, cena do cca 200 Kč. Je třeba častější aplikace a květiny zatím v pohodě.
Nevíte co to je??? :zed: nejsem odborník ale napadlo mi to orchidej je to na květech :cert: a na listech u vedlejší orchideje byl takový chomáček rezavých vajíček nebo co to bylo :poblion:. Ožralo mi to jenom květy a pod orchidejí byly takový slizký černý jakoby semínka na parapetu. Odnesla jsem to všechno do sklepa, odstranila to vatičkou namočenou v mýdle, okno i parapet přejela desinfekcí a kytky postříkala CAREO od Substralu :zed: zajímalo by mě co je to za hnusnýho parchanta – díky :mavam:
Ahoj, tyhle černý ”kuličky” jsem měla v létě na balkóně pod šalvějí, prý tam musela být někde nějaká housenka, ale jaká, to nevím.
Ježiši moc díky :potlesk: :palec: Jsem ji vyndala z květináče a byla tam – hnusná :poblion: zelená, rohatá housenka a žrala zrovna květ :cert: Obě kytky jsem očistila, ostříhala napadené části, raději ještě postříkala a nechala bez substrátu – zítra jdu koupit nový substrát. Ještě hodím květináče a podmisky na vyvářku – FUJ TAJBL. Já se toho tak štítím, ještě že tu byla tchýně a toho hnusáka odnesla :hug: Nic mi nevadí ani červy ale brouk a housenka :pocitac: no teda. Ještě jednou moooc díky. Celý večer jsem hledala na netu a jediné co mě napadlo – slimák nebo štitenky :mavam:
Mám taky něco na orchidejí , na hraně listů je jakoby lepkavá medovice .Postříkala jsem Mospilanem a mechanický otřela .Zatím jsou listy čisté , nelepí. Mám podezření na puklicí a nevím jak na ni.
Zbavila jsem se jich bez chemie. Že mám rostlinky napadené jsem zjistila dost pozdě. Červci se rozlezli z darované orchidejky a protože na zalévání rostlin si běžně brýle na čtení neberu, objevila jsem je až když na každém stonku pod květem byla kolonie vypadající jako chomáček vaty. Zapátrala jsem na internetu a vyčetla, že jde o červce a boj s nimi se většinou nevyhrává. S vědomím, že tedy nemám co pokazit jsem šla do drastické léčby. Ustříhla jsem stvol s květy a rostlinku svlékla do naha Všechnu hmotu z květináče jsem vysypala do mikrotenového sáčku a dala povrtět do mikrovlnky ve snaze zlikvidovat všechna vývojová stadia parazitů. Rostlinku jsem důkladně umyla pod tekoucí vodou a zasadila zpět do ošetřené hmoty. Orchidejky tři měsíce stagnovaly, ale teď jim raší nové lístky a jsou čisté. Myslím, že se povedlo.
Je tedy pravda, že já většinou také nenosím brýle u toho, když jdu odpoledne po práci zalít květiny na naší menší předzahrádku (jsem totiž většinou docela ráda, že už je mohu po celém dni z hlavy sundat :-)). Ale když jsem si minule vzala na zahradu svoje nové brýle od https://www.hotovebryle.cz/ , tak jsem se naprosto zděsila, v jakém je naše zahrada stavu :-D
What, you don't recognize it? zed: I'm no botanist, but I saw this and immediately thought of orchids. cert: and on the leaves of the next orchid, there were a number of rusty eggs or something. I found a sticky black substance, like seedlings, beneath my orchid on the ledge, proving that it had eaten solely my blooms. I removed it all in the krunker basement using a cotton ball dipped in soapy water, sprayed disinfectant on the windows and ledge, then sprayed CAREO from Substral on the flowers. zed: What sort of scumbag do you think that is, thanks: wave: