I když by se dalo říct, že zahradní sezona trvá jen konkrétní část v roce, ve skutečnosti se o zahradní nábytek musíme starat po celý rok. Zatímco na jaře, v létě a částečně i během podzimu trávíme na zahradně krásné chvilky s rodinou, v zimě se zase staráme o to, aby byla zahradní sestava připravená na nadcházející teplé měsíce. Pokud jste lavice a stoly ve svém zahradním domku doposud nenavštívili, zajděte za nimi a připravte je na blížící se jaro.
Aby s vámi zahradní nábytek zůstal po dlouhou dobu, měli byste ho řádně ošetřit. Dřevěný nábytek by měl být ošetřen minimálně lakem nebo podobnou povrchovou ochranou, jelikož je vyrobeno z materiálu živého, které se prakticky neustále mění, a to zejména pod tíhou vlhkosti. Při utírání nečistot se snažíme používat například neabrazivní hadřík. Pokud se rozhodnete použít vlhký hadřík, musíte dřevěný nábytek nechat také pořádně vyschnout na sluníčku.
O trochu lépe se čistí plastový nábytek, který si s vlhkým povrchem daleko lépe poradí než dřevo.
Během zimy se zahradní nábytek zpravidla umísťuje do zahradních domků a kůlen. Důvod je prostý – zima umí s řadou materiálů udělat velké (a nechtěné) věci. A nemluvíme pouze o dřevě, ale ani kov dobře nesnáší výkyvy teplot a plast také může vlivem toho změnit své vlastnosti.
Když se však začne počasí umoudřovat, je načase vytáhnout nábytek na čerstvý vzduch. Abyste však na něm trávili společné chvíle s přáteli nebo rodinou, musí se jednat o dostatečně komfortní nábytek, na kterém bude hodně místa a který bude v nejlepším případě vystlaný polštářky nebo něčím podobným.
Pokud vám v zahradním domku zatím žádný zahradní nábytek nedříme, je na místě si vybrat. Vhodnou alternativou jsou například jídelní stoly s židlemi než jen jedno jediné křeslo na zavěšení.
Dříve jsem měla na terase plastový nábytek, ale to jeho nekonečné čištění mě nebavilo. Proto jsem si pořídila kovový zahradní nábytek, který se velice dobře ošetřuje, jelikož ho stačí otřít vlhkým hadrem a je uklizeno. Nedávno jsem se rozhodla si pořídit vedle terasy malý přístřešek na dřevo, a tak jsem si koupila hliníkové profily, z kterých jsem s přítelem vyrobila střechu.
Při přípravě zahradního nábytku na novou sezónu jsem se rozhodla investovat do kvalitní teakové sestavy z webu www.zahradni-dreveny-nabytek.cz. Teak je známý svou odolností vůči povětrnostním vlivům a dlouhou životností, což mi ušetří starosti s údržbou. Navíc jedinečná kresba dřeva dodává naší terase přírodní kouzlo. Tento zahradní nábytek mi slouží skvěle už několik sezón. :)