Diskuze

Voda v zahradě a zavlažovací systémy

Jak udržet vodu v zahradě

admin 13.02.20

Po letošní zimě bez závějí nás zřejmě znovu čeká velmi suché jaro a léto. Než starosta rozhlasem vyhlásí zákaz zalévání nebo než budete smutně koukat na dno vlastní studny, máme pro vás 7 praktických tipů, jak udržet vodu v zahradě a dodat vláhu stromům, keřům, rostlinám i zelenině.

Zalévejte méně, ale intenzivně

Každodenní povrchové kropení nedodá záhonům tolik vláhy jako jednorázová intenzivní zálivka. Nemusíte ji rozhodně praktikovat každý den, takže ušetříte i čas. Voda se díky poctivému prolití dostane až ke kořenům a ty ji v zemině snadno udrží.

Po dešti kypřete záhony

Pokud příroda během jara či léta zalije za vás, na nic nečekejte a vydejte se hned po dešti na zahradu. Všechny záhony pořádně nakytřete motykou tak, aby se voda lépe zasákla. Nevypaří se tak rychle, zůstane blíže kořenům a dodá rostlinám potřebnou vláhu.

Okopávejte, kypřete a ryjte

Nebojte se vzít motyku a rýč do ruky pravidelněji než obvykle. Časté rytí a okopávání totiž rostlinám pomůže udržet vodu u kořenů. Navíc rozrušíte vrchní ztvrdlou vrstvu půdy, přestane se zbytečně vypařovat vláha a všechna voda skončí u kořenů rostlin.

Mulčujte

Pro udržení optimální vlhkosti a teploty pokryjte zeminu tzv. nastýlkou neboli mulčem. Mulčovat můžete posekanou trávou, kůrou, slámou nebo listím. Díky mulčování se půda nerozpálí jako pánvička, nevytvoří suchou krustu, tzv. půdní škraloup a dobře ji ochráníte i před větrem.

Hnojte

Ať už budete hnojit kompostem, rašelinou nebo chlévským hnojem, zvýšíte schopnost půdy pojmout vodu. Kompost podpoří tvorbu humusu a půdu zúrodní, kromě toho díky němu dokáže půda pojmout daleko více vody, která zůstane pro rostliny k dispozici po delší čas. Vy tak nemusíte zbytečně často zalévat, ale zato se těšit z intenzivních plodů vlastní práce.

Zastiňte půdu textilií

Záhony v okolí jahod či jiných plodin můžete pokrýt fólií nebo textilií tak, abyste zabránili prosychání povrchu půdy. Díky tomu půdu zastíníte, spolehlivě v ní zadržíte vodu a navíc se zbavíte nepříjemného plevele.

Omezte anglický trávník

Některé zahradní úpravy pro naše zeměpisné šířky zkrátka nejsou moc vhodné. Jednou z nich je krátce střižený a krásně zelený anglický trávník. Spotřebuje velké množství vody a musí se každodenně zalévat – v opačném případě chřadne a je spíše ostudou než chloubou zahrady. „V odlehlejších částech zahrady, kam nezvete návštěvy na posezení na pergole a kávu, můžete zkusit zasít květnatou louku. Musíte pro ni připravit půdu, investovat do vhodného osiva, ale výsledek je opravdu výjimečný. Přiláká motýly, hmyz i drobné živočichy z celého okolí. Navíc vám možná připomene, jak vypadala louka za chalupou vaší babičky,“ dodává Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos.

Reagovat
Anonymni 09.02.22

Já si stojím za to, že zavlažovací systémy by neměly v zahrádce chybět. Je to určitá pomoc a také, když je sucho v létě – ideální věc. Pokud bych já osobně mohla doporučit web, kde najdete vše k tomuto systému, je to jednoznačně tento – https://www.zavlazovaci-systemy.net/ . Informace, rady, a hlavně má i eshop. Už od nich máme čerpadlo, potrubí, filtry do jezírek a všechno další. Doporučuji :)

Reagovat
Anonymni 02.06.22

Setkal jsem se s tím v rámci mojí bývalé práce Brno, kdy jsem dělal v jedné firmě, která dělala zavlažování na míru. Ono je to docela věda a kombinace správných květin, zavlažování nebo vodních ploch na zahradě dá jednomu docela zabrat. Já jsem naštěstí dělal tu manuální složku věci, takže jsem většinou někde něco kopal nebo sázel. :-D Ale byla to jen dočasná práce, takže teď už jsem zase ve svém oboru. ;-)

Reagovat

Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovolenou na Lednicko-valtický areál. Ubytovat se můžete v nejvíce navštěvovaných městech na stránkách ubytování Lednice nebo ubytování Valtice. Pokud před zahradami upřednostňujete přírodu a les, vyberte si chaty k pronájmu na okraji lesa v klidném a tichém prostředí. Dovolená v této lokalitě se vyplatí v každém ročním období a zvláště na podzim, kdy zde probíhají vinobraní.

Máte problém najít potřebné náčiní, když ho nejvíce potřebujete? Máte už dost nástrojů povalujících se bez ladu a skladu v dílně? Poradíme s pořízením vhodného kufru na nářadí.Ynaradi.cz.