Tak si rikam jestli uz neni nejvyssi cas postrikat broskvon proti kaderavosti. Nebo jsem to zas prosvihla? Mam postrik opakovat a kolikrat?
kupte přípravek syllit, naředte ho dle letáku na přípravku a stromek postříkejte. čím dříve to uděláte, tím lépe. Jakmile budete ještě cca týden čekat, budete mít kadeřavost daleko větší.Stromky jsou narašené, ted popršelo a př. týden má být zase nad 10 stupnu, tzn ted to ,,pojede,,. Pokud jste nestříkala v únoru mědí, tak udělejte aspon ten syllit. a nejlépe po odkvětu ještě jeden postřik. Stromku tím dost pomůžete. Pokud nebudete chemicky ošetřovat, tak pujdou stromky do kopru- kadeřavost je zabije.(stromek se vysílí, nemá listy atd…)
Nesouhlasím s tím, že bez chemického postřiku kadeřavost broskvoň zabije. To platí jen pro stromky mladší než pět let, u starých to neplatí – ty přežijou a po opadání napadených listů vyraší listy nové. Broskvoně jsem pěstoval cca 20 let a teď se je chystám vysázet znova. Chemickými přípravky bojujeme proti kadeřavosti především proto, abychom ještě ten rok sklidili nějakou úrodu. Mám ale zkušenost, že i v ročnících s masívním náletem kadeřavosti jsme sklízeli pěkně šťavnaté broskve – jen to bylo bylo o 2 až 3 týdny později než obvykle…
Ještě bych měl dodat, že moje zkušenost platí primárně pro určitou část jižní Moravy – Hodonínsko, Vyškovsko, jižní část Kroměřížska. Tady je těžká jílovitá půda, do které se broskvoně (jakoby) nehodí, ale která v horkém létě (nad 35 stupňů ve stímu) brání vysychání vody od kořenů – a tím paradoxně stromek chrání před uhynutím. Na písčitých půdách a taky v údolních nánosech řek se broskvoně samozřejmě chovají jinak.
Juro, nechci tu polemizovat zda ano, nebo ne… to bysme se tu mohli hádat do aleluja… ano, pokud je normální rok a pokud je štěstí, tak stromky můžou být bez postřiku.. pokud je rok jako loni, tak jsem měl kadeřavostjako krávu i když jsem stříkal.. pak se ale dívat na stromek, jak má zmuchlané listy, to je prostě smutné,aspon pro mě.. literatura uvádí, že kadeřavost oslabuje stromek, látková výměna, díky špatným a opadaným listům neprobíhá jak má,kadeřavost ničí i plody, teda pokud tam nějaké jsou.. v nejhorším případě může odejít i celá větěv.. to je prostě fakt, který popisuje i literatura .. každopádně, shrnu to.. pokud si někdo vysadí ovocné stromy, měl by jim poskytnout aspon minimální péči, kterou stromek vyžaduje.. v dnešní době internetu a všeobecných informací lze během hodinky najít docela dost informací o postřicích, stříhání, hnojení atd..