líbí se mi lilie,ale nic o nich nevím,poradí někdo s jejich pěstováním?mám první rostlinku. :-P
Až dneska, když mi přišel zase odkaz z diskuze jsem si všimla, že Iris zakládala diskuzi k liliím a vůbec to lilie nebyly, byly to denivky. Přeci podle listů a i podle květů se to pozná.
Bylo mi doporučeno zasadit je dost hluboko, často dělají pěstitelé chybu ,že je zasadí mělce a pak se vyvrací, také jich pár mám, ale mám na ně alergii, takže kolem nich moc neběhám :oops: :oops: -přečtěte si toto zde se vše dobře popisuje
Lilie vyžadují kyprou, humózní a dobře propustnou vlhčí zeminu. Cibule lilií vysazujeme poměrně hluboko. Nad cibulí vysazenou do země má být třikrát vyšší vrstva zeminy, než je průměr cibule. Pokud vysazujeme do těžší půdy, volíme hloubku rovnou dvojnásobku průměru cibule. Lilie se sází ze země do země – nesmí vyschnout. Cibule jsou křehké proto s nimi pracujeme opatrně. Po vyjmutí cibulky očistíme a případné zahnívající části odstraníme. Půdu pro výsadbu řádně prokypříme, smícháme se substrátem či listovkou . Cibule lilií nemají žádnou dobu klidu, protože v době, kdy se zdánlivě nad povrchem nic neděje, probíhá pod zemí růst kořenového systému. Důležité je vysadit cibule lilie brzy na podzim. Venkovní raně kvetoucí lilie se vysazují na počátku vegetačního odpočinku – klidu, tj. asi V polovině září, později kvetoucí druhy je možno vysazovat také na jaře. Cibule pro jarní výsadbu skladujeme v chladném prostředí v zemině převyšující 2× výšku cibule. V lehčích půdách vysazujeme cibule hlouběji pro lepší ukotvení stonku a také proto, aby se nám nelámal či nevyvracel. Lilie ponecháváme několik let na místě a přesazujeme až po vyčerpání půdy nebo pro jejich špatný růst a kvetení. Až přestane kvést, vyjměte cibuli a dělením této získáte další materiál k výsadbě
Iris,jak jste úspěšná s těma liliema,já je mám teprve 2 rokem a docela se jim daří,už vám nějaké kvetou? :think:
dobrý večer,koupila jsem letos na jaře již nakvetlou lilii v květináči,jenom jsem jí přesadila do většího,krásně rozkvetla,po odkvětu jsem jí nechala v květináči,a te´d právě nevím co sní,jestli jí mám ustřihnout nad hlínou,nebo vyndat z květináče a dát jí do záhonu,nebo počkat až zaschne a uložit jí do sklepa?Nevím,nemám zkušenost,tak se ptám jak se to dělá a co s ní po odkvětu. :?:
Já bych ji určitě dala na záhon,já je tam mám přez zimu a koukněte,jak mi kvetou,ale lidi radí,aby je nesežrali hryzce,tak ji zabalí do síťky,já to nedělám,zatím jsou všechny a množí se,držím palce :palec:
A co když to sežere kůň nebo ovce?
:lol: Tak to jste mne mně dostala, hnedle takle po ránu, Mám rád koně,
ovce i lilie ale že bych to chtěl mít pohromadě považuji za dobrej fórek
po ránu. Naše příroda i zahrady jsou plné jedovatých rostlin, otravy
lidí a zvířat jsou ale poměrně vzácné, moc bych to neřešil.
Ostatně koňů je plnej parlament a ovcí skoro 10 milionů jen v ČR tak
o co jde.
Chtěl bych se podělit o barevnou rozmanitost těchto trvalek
Lilie nejsou snad trvalky – jsou to cibuloviny, které musíme vyjmout a znovu zase zasadit :think: :think: :think: :think:
[citace] @papilio píše: Chtěl bych se podělit o barevnou rozmanitost těchto trvalek [/citace] UDĚLAL JSTE MĚ NESMÍRNOU RADOST S VAŠIMA FOTKAMA. MANŽEL MĚ PŘED PÁR LETY VŠECHNY DRUHY A TO JSEM JICH MĚLA OPRAVDU HODNĚ ZNIČIL. ZAČÍNÁM ZNOVU, NĚKTERÉ UŽ MAJÍ PUPENY, ALE JELIKOŽ JSEM JE SADILA NA JAŘE NEJSOU TAK SILNÉ :kytka: :potlesk:
Nádhera. Už by bylo jaro. :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: 8o
Lilie máme doma, v oranžové barvě, dokonce začínají už vykvétat, :potlesk: myslím, že tento rok bude hojný :mavam:
Pročítám diskusi a mám stejný problém, jako Iris před rokem : dostala jsem krásnou žlutou hrnkovou lilii, která zrovna kvete, ráda bych jí přesadila ven a nevím kdy a jestli jí tam nechat. Asi počkám až odkvete a pak jí tam najdu nový domov :! Už máte někdo zkušenost? Kdy pak znova pokvete? Předminulý rok jsem takhle dostala hortenzii loni kamélii-obě se statečnš drží, ale zatím nekvetou :nevim:.Letos mám růži a lilii, asi je to sázka do loterie tyhle předpěstonané nakvetlé květiny :think:.
Neporadíte někdo s čím by se daly zkombinovat lilie, jsem je na podzim všechny přesadila do jednoho záhonu a tak nějak teď přemýšlím, co tam bude kvést v době, kdy ty lilie ještě/už nepokvetou.
Dobrý den, s květinami namám žádné zkušenosti, k narozeninám jsem dostala Lilii v květináčku, v té době kvetla oranžově. Teď je již odkvetlá a já bych ráda věděla, zda potřebuje nějakou zvláštní péči (zastřihávání apod.) :nevim: a je-li možno ji nechat v květináči na okně? Moc děkuji za odpovědi :mavam:
Celý rok se na to těším a je to tady. Ale kvetou postupně. Tak zatím první foto.
Dobry den co je dobre udělat ted s lilii mam jich par na zahone jmam je ostřihat jak hodne nad hlínou?
Denivka je snad jen na prvním obrázku Iris66 a pak ta žlutá, jinak to lilie jsou. :)
Správně, máte jedničku. Jen mi pro změnu poraďte Vy, pěstuji lilie leta, nevím jaké hnojivo použít, neboť pěstuji trubkovité a asi nesnáší vápno. Nevím zda je obsaženo v Kristalonu a Cereritu. Některé lilie se ukvetou, jinak si nedovedu vysvětlit proč se cibule zmenší na velikost protáhlého stroužku česneku. Není to shnilé, prostě cibule zmizí. Dík za radu. Právě jsem obdržela katalog od Basika, nabízí lilie Triumphator (25,–Kč). Doporučuji, jak jsem se zmínila v jiném příspěvku. Pokud si je nebo jiné od něho objednáte doporučuji zmínit, že chcete větší cibule. Bohužel, a není sám, rok od roku posílají menší a menší cibule.
No nevím, jestli z mého příspěvku bude něco jako rada, ale napíšu jen co já s nima dělám. Část jich mám několik let na záhoně, ty nevyndavám, tak nevím jaké jsou cibule, ale každým rokem několik stvolů vyroste a kvetou. Další mám ve velikánských květináčích, ty musím ob 2–3 roky vyklopit, přebrat a vrátit ty největší cibule. Všechny hnojím Kristalonem, ale jen párkrát za léto, když si vzpomenu :oops:. Některé mám taky od p. Basíka. MOžná by zesílily ostřiháním květů, já si je střihám domů do vázy.
Chtěla bych vědět jaké květiny jsou vhodné na záhoně s liliemi. Máme tam tulipány. Jelikož jsem zahradnice začátečnice, tak bych potřebovala radu. Děkuji
Všechny milovníky lilií zvu na naše výstavy v letošním roce 2015:
27. – 28.6.2015 Praha 9 – Čakovice 2.7. – 6.7.2015 Hejnice u Liberce 3. – 5.7.2015 Rakovník 9. – 12.7.2015 Lysá nad Labem 8. – 9.8.2015 Volyně
Na místě jsou přítomní odborníci (mimo Hejnic), kteří zodpoví vaše dotazy ohledně pěstování.
Více na www.martagon.cz
Letos nová výstava lilií a dalších květin v Sezimově Ústí v kulturním zařízení, galerie SPEKTRUM: 17. – 19.7.2015, pátek 10–18, sobota 9–18, neděle 10–16, Vystavovány budou lilie v té době ještě nebo již kvetoucí, včetně i mezinárodně ceněných a unikátních kultivarů pěstitelky a šlechtitelky Jany Pošvecové. Po celou dobu výstavy bude v provozu poradna pro pěstování lilií, v níž přítomní odborníci budou zodpovídat vaše dotazy. Budete mít možnost stát se členem spolku pěstitelů lilií Martagon a využívat všechny jeho výhody, včetně nákupu širokého sortimentu cibulí lilií za ne zcela běžné ceny. Budete mít také možnost nákupu kvetoucích lilií v kontejnerech, a po ukončení výstavy proběhne burza, výprodej vystavovaných exponátů za symbolické ceny. Akce je vhodná pro odbornou i laickou veřejnost, včetně rodin s dětmi. Bezbariérový vstup. Vstupné: dospělí 20,–Kč, děti a senioři polovic. Srdečně zveme.
Dobrý den, manžel mi přinesl domů lilie ze zahradnictví. Rozesadili jsme je do květináčů, vypadalo, že se jim dařilo. Listy mají pořád zdravé, ale pupeny květů mi umírají (hnědnou a usychají a hnijou). přitom mají pravidelnou zálivku i sluníčko. Nevíte, jestli by se ještě dali nějak zachránit? Moc vám děkuji.
Jestliže jste lilie rozsazovali nyní, kdy mají listy a poupata, tak je to špatně. Lilie se přesazují v době jejich klidu, kdy jsou zatažené, tj. napodzim či brzo na jaře. Nyní jenom můžete doufat, že to cibule, jako zásobní orgán, přežijí a pokvetou v příštím roce. Moc je nezalévejte, jsou náchylné na hniloby.
Dobrý den, předloni jsem si koupila lilie – cibulky a po zasazení mi jen vyrašily stonky s listy a vůbec nekvetly. Letos to opět vypadá, že nepokvetou, co s tím. Prosím o radu. díky
Příčin může být více. Nejspíše to bude nedostatkem živin. Umělými hnojivy se to nespraví. Lilie potřebují hluboko zrytou půdu dobře zásobenou humusem. Malé cibulky nebo nějakým způsobem oslabené cibulky (příliš dlouho skladované, pozdě zasazené, zaschlé…) potřebují nejdříve narůst, načerpat sílu a potom teprve vykvetou v příštím roce. Nestačí vyrýpnou jamku a zahrnout tam cibuli. To opravdu u lilie nestačí. Druhou příčinou může být virová choroba, při níž lilie nekvetou. Takovou lilii vyrýpněte ven a spalte, aby se virus nešířil dále.
Tak to je horší, ale pokusit se můžete. Do zimy zalévat i přihnojit a pak ubírat vodu a nechat zatahnout-zavadnout a odstřihnout vršek a dát do sklepa tak 10°C. Na jaře přesadit a dát třeba za okno. V bytě nevyroste tak, jako v pěstírnách na prodej, takže to třeba nedopadne…
Děkuji za radu vyzkouším, snad se povede aby byla i příští rok pěkně rozkvetlá. Začal tam vyrůstat novej výhonek od spodu.
Tak ho nechte růst, cibule se v zemi množí. Při pěstování pozor na přelití. Lilie jsou na to zvláště citlivé.
Lilie v květináči začátečníkům přes zimu určitě nevydrží. Je to
pracné i pro zkušeného liliáře. :nevim: Doporučuji vysadit ven, když ne
do vlastní zahrady ani k sousedům, tak alespoň do předzahrádky a nebo do
volné přírody. :potlesk: Doma přes zimu je to zaručená smrt lilie. **
:mavam:
Edit admin – odstraněn odkaz
Potřebuji přesadit lilie, protože jsou husté a jsou na místě již několik let. Zkusila jsem vyndat ze země, ale cibulky jsou ještě na neúplně zaschlé lodyze a mají kořínky. Mám zasadit hned nebo počkat až zaschnou?
Počkej, až zaschnou. Nejlépe v říjnu. Ovšem, pokud se náhodou nejedná o Lilium candidum – lilii bělostnou. Také se jí lidově říká kostelní lilie či lilie našich babiček. Ta se jako jediná přesazuje nyní v srpnu, kdy zatahuje. Sází se, na rozdíl od ostatních, velmi mělce špičkou cibule pod povrch půdy. Po srpnovém přesazení se musí dostatečně do zimy zakořenit a vytvořit zelenou listovou růžici, která vydrží celou zimu zelená. Všechny ostatní lilie se přesazují na podzim, či na jaře. Rozrostlé a zahuštěné cibule lilií přesaď již nyní na podzim do hloubky podle velikosti cibule. Malé cibulky mělčeji, velké hlouběli. Zpravidla to bývá trojnásobek výšky cibule lilie. Také jim dělá dobře, když se pod cibuli dá hrst říčního písku. Dobře odvádí přebytečnou vodu a snižuje riziko bazální hniloby podpučí.
Insect pollinators love lilies for their large, vibrant flowers and sweet nectar. There are lily species that rely on wind pollination and others that rely on bees. The large petals of lilies come in a variety of colors, dinosaur game including white, yellow, orange, red, purple, and pink.
Moje babička byla celý život zahradnice a lilie byly její nejoblíbenější květiny. Pěstovala je ve všech možných barvách. Nedávno nás bohužel opustila po dlouhé nemoci a její poslední přání bylo, aby měla lilie na svém hrobě. Pohřeb jsem objednala u pohřební služby Praha 4, kde mi vyšli vstříc a sehnali květinovou výzdobu z lilií.