Lilie pěstovaní
Diskuze z rubriky Trvalky, založená 26. listopadu 2014. 13 příspěvků, poslední z 25. dubna 2017. Archiv — nové příspěvky se nepřidávají.
Lilie nechavate ji v zimě na zahone? stonek zastřihnout uplne u země nebo vejš a na zimu třeba zakrýt smrčím?
Lilie se nechávají na jednom místě 3-4 roky dokud pěkně kvetou, pak se vyryjí, rozeberou a přesadí, mají spoustu mladých cibulek. Já je nepřikrývám, ale když je přikryjete, nevadí. Ať se vám daří, mně přes zimu vždycky v liliích udělají paseku ty mrchy myší, takže každý rok dokupuji další, ale stejně mi nepřibývají-spíš naopak.
Nejsou lilie jako lilie a když mluvíme o délce ponechání v zemi bez povšimnutí je to velice rozdílné. Maximálně ponechávám lilie na jenom místě 2 roky. Jedná se o všechny hybridy. Problém je rovněž v tom, že staré cibule se zatahují hlouběji do země a tím lépe přezimují. Na druhé straně lodyžní cibulky jsou umístěny podél lodyhy v různé výšce pod povrchem a v zimě za průměrných mrazů běžně vymrzají. Čtyří roky v zemi přežije pouze 50% původních cibulí, u hybridů OT, LO nebo LA ještě néně.
Já jsem psala o liliích obecně, vím, že třeba candida má svoje zvláštnosti-pouze 1 cm zeminy nad sebou, půdu vápenitou a ještě další ohledy, je to holt královna mezi liliemi-ale je jí třeba přiznat, že si je zaslouží. Píšete, že starší cibule se zatahují do hloubky, já mám zase tu zkušenost, že kolem té staré se udělaly mladé cibulky a úplně tu starou vystrčily na povrch, nezmrzla a příště kvetla krásně. Asi záleží na zimě, na sněhu, na kterou stranu jsou vysazené, prostě-na přírodě.
Dobrý den. Již dva roky jsem se marně pokoušel pěstovat lilie ze semen, letos na jaře mi vyklíčil první lístek a nyní je úzký a dlouhý. Co s tím? Vím, že jsem si měl informace sehnat dříve, ale na internetu tyto informace chybí. Děkuji za případné odpovědi.
Co mám dělat, lilie vykvete, příští rok je cibule menší a třetí rok zmizí. Nebo vykvete a v zemi nenajdu žádnou cibuli jen uschlý stonek od květu. díky
Jak víte, že je cibule menší? To je každý rok vybíráte? Nechte je v zemi v klidu.
Ch. těla jsem lilii na podzim přesadit a pak je dát na zimu do studeného skleníku. Jednalo se o lilie tentýž rok koupené, takkže nebyly hluboko, vytáhla jsem suchý stvol a kolem něj bylo větší množství suchých slupek. Hraboše ani krtky nemám. dík
Ještě k liliím, mám velmi vysoké lilie, odrůdu teď nevím, ale jsou žluté, ve středu červená hvězdice, velmi vonné, tak ty mám na záhoně již cca 10 let, tak u nich jak vidno cibule nezmizela. Zato u lilie Triumphator ano. dík
Dobry den. K narozeninam jsem dostala lilii v kvetinaci, ale nemam s pesrovanom zkusenosti, tak se na Vas obracim s prosbou o radu. Mam ji ponechat v puvodnim prodejnim obalu a ten dat do kveticane, nebo ji mohu ''presadit''. Nerada bych ji tim nejak ublizila. Jak casto zalivat, aby neuhnila nebo naopak neuschla. Zatim jsem ji zalila jen 2x, ale vsimla jsem si, ze nektere zelene listky mi zacaly usychat. Hlina je vlhka, ale nevim zda dostatecne, nebo nedejboze byla prelita. Dekuji za rady a tipy.
"@feiglik": jestli chcete poradím vám s LILIEMA jirka ❤️
"@tvarin": beru vas za slovo. Budu rada
"@tvarin": budu rada ????