:potlesk: Prosím,jak je vysoký liliovník a jestli je to trvalka(keř atd) děkuji :lol:
Liliovník je okrasný statný strom, který může dorůst až 40m :wink: . My ho máme doma zatím druhým rokem, ještě nekvetl (už aby to bylo :-D ), výšky cca 3m :wink: . Na zámku Kozel se mu úžašně daří (odtud i foto :wink: ). V době květu je to opravdu krása.
Tak tenhle nádherný strom roste kousínek od našeho domu. Taky jsem vloni zjišťovala, co je zač, prý LIRIODENDRON, ale to je asi latinský název. Kvete nádherně, ovšem 20let bych mu neřekla, nevím tedy, jak rychle roste, ale je vcelku štíhlý, max. pětimetrový..
A teď jsem pro změnu četla, že nekvete dřív, než v deseti letech. Tak čemu věřit :think:
Je to pravda, kvete po asi 15 letech. To jsem se načekala. Bohužel mám sloupovitou formu a ta prý kvete málo. Při nákupu stromku jsem to nepoznala, bylo to košaté, nyní je to tvarem jako topol. Jeden květ měl ve tvaru květu leknínu, další byly klasické tulipánky.
Bílý tulipán je květina s mnoha příznivými významy, představuje čistou lásku, vášeň, mír, vítězství a odpuštění. To je také důvod, proč si mnoho lidí vybírá bílé tulipány k vystavení na svatbách nebo dává bílé tulipány, aby ukázali svou omluvu.quordle moviedle
Ve feng shui lidé s kovovým osudem často používají tuto květinu k dekoraci při významných příležitostech, aby přinesli štěstí.