
Francouzi jsou milovníci dobrého jídla a jejich kuchyně se neobejde
bez čerstvých voňavých bylinek, které doslova po hrstech přidávají do
svých typických pokrmů. Čerstvé bylinky jsou svou chutí i vůní daleko
intenzivnější než ty sušené.
Máme pro vás tipy jak si vypěstovat doma vlastní zahrádku proslulého
provensálského koření. Jde vesměs o nenáročné bylinky, které pozvednou
vaše vaření na novou, gurmánskou úroveň.
Jaké bylinky patří do provensálského koření?
Oblíbená francouzská bylinková směs – provensálské koření obsahuje
v různém poměru bazalku, rozmarýn, tymián, oregano, saturejku, a
majoránku. Ve směsi je někdy i voňavá a léčivá levandule a případně
další bylinky, např. šalvěj, estragon či fenykl.
Každá výše zmíněná bylinka má ve směsi provensálského koření své
nezastupitelné místo a dohromady vytváří naprosto mimořádnou a chuťově
skvěle vyladěnou, unikátní směs.
Ideální využití má provensálské koření při marinování masa,
grilování, pečení, smažení, úpravě ryb, dochucování dušených
zeleninových pokrmů, ale skvěle doplní i saláty, těstoviny nebo omáčky
polévky, pomazánky či vaječné pokrmy.
Směs provensálského koření nemá pevné složení, jde o mix bylinek,
které se vyskytují na jihu Francie a které dodávají specifickou chuť
tolika typickým francouzským pokrmům. Každá bylinka má kromě své
specifické chuti i léčivý účinek, což dělá z provensálského
koření skvělý doplněk z každého vaření.
Například bazalka se skvěle doplňuje s recepty kterým dominují rajčata a
uklidňuje naši mysl i trávicí trakt. Rozmarýn svou trpce kořeněnou
chutí pozvedá jemnost jehněčího a skopového masa. Tymián je skvělým
kořením v salátech, polévkách i omáčkách a spolu s bobkovým listem a
petrželkou bývá součástí čerstvého bylinkového svazku bouquet garni,
který se ve francouzské kuchyni hojně využívá. Bouquet garni se přidává
do vaření hned na začátku a vůně a chutě bylin tak mohou prostoupit
celým pokrmem.
Pěstování francouzských bylinek. Jak začít?
Francouzské
bylinky jsou poměrně nenáročné na pěstování a snadno a rychle
můžete mít v kuchyni, na balkoně, či na zahrádce voňavou bylinkovou
zahrádku, která vám bude kdykoliv po ruce.
Bylinky můžete pěstovat od semínka a nebo ze sazeniček. Nejrychlejší je
pořídit si sazeničky a nebo hotové rostliny. Ty ale nezapomeňte doma
přesadit do kvalitního
substrátu.
Zkrášlete si balkon bylinkovými truhlíky a odměnou vám bude celoroční
přísun čerstvých bylinek.
Pokud plánujete pěstovat bylinky ze semínek, je ideální zasadit je ve
chvíli, kdy se již venkovní počasí trochu ustálilo. Ideálně tedy koncem
března nebo začátkem dubna. Sázíte-li bylinky z již předpěstovaných
sazeniček ze zahradnictví, zvyšujete tím šanci na jejich přežití.
Na okenním parapetu se bude dařit bazalce, majoránce, tymiánu, meduňce,
koriandru, pažitce nebo mátě. Myslete na to, aby šlo o západní nebo
východní okno. Jižní strana totiž bylinkám nevyhovuje. Na severu zase
skvěle poroste řeřicha nebo pažitka.
Chcete mít čerstvé bylinky po celý rok? Vyzkoušejte pařeniště
Pařeniště je na pěstování bylinek ideální. Je daleko méně finančně
nákladné než skleník i foliovník a funguje na biologickém zdroji
vytápění – podobně jako u skleníku se i zde teplo zadržuje pod krytem
a v pařeništi je tak dříve (a déle) teplo, než na běžném záhonu.
Pařeniště je vhodné pro nízké a
středně vysoké rostliny a bude se zde tudíž dařit třeba majoránce,
mateřídoušce, pažitce, petželce, ale i bazelce, saturejce a šalvěji.
Reagovat