Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je granátové jablko opadavý strom, kolem poloviny září mi z mého 1 stromečku začali opadávat listy (na internetu se totiž články jestli je nebo není opadavý liší).
A dále bych se chtěl zeptat jestli můži granátovník zimovat v normálních pokojových podmínkách, nebo jestli ho můžu dát přes zimu do 12°C do tmy, žádnou zimní zahradu ani skleník totiž nemám?
Děkuji za odpověď
Granátové jablko,
mám zasazené semínko, také jsem zjišťovala informace. Praktickou zkušenost zatím nemám.
............
Granátovníku prospívá výživná, lehká a propustná, neutrální zemina. nesnáší vápník. Běžný substrát je vhodné vylehčit hrubším pískem, perlitem, rozdrobeným polystyrenem.
Další pěstování
Granátovník kvete na jaře a plodí na sklonku léta až na podzim. Plodů se dočkáte až přibližně za sedm let a úroda bude vždy skromná, ale vlastní. Zakrslé odrůdy plodí již dříve.
Granátovník snáší teploty do 0°C, ale mráz nikoli. Od jara do podzimu je pro něj ideální letnění, tedy venkovní umístění. Zimu by měl přečkat při teplotě 0°- 15 °C a při velmi omezené zálivce. Výhodou je, že místo zimování nemusí být světlé, protože granátovník je opadavý.
Od jara do podzimu potřebuje naopak světla dostatek. Dokud je ale stromek mladý a zvláště na jaře, tak by měl stát raději mimo polední žár, přistíněný nebo pod ochranou větších stromů. Starší rostliny již uvyklé na pobyt venku ale snesou slunce hodně a prospívá jim. V sezóně dále potřebuje pravidelnou zálivku i přihnojování.
info zde: http://www.ireceptar.cz/…tove-jablko/
Granátovník mám už hodně let, je to opravdu opadavý stromeček. Každý podzim mi opadá, pak ho uskladním v chladnu – na půdě teploty se tam blíží až k nule, je tam ale světlo. V zime vypadá jako úplně mrtvý uschlý stromek, dávám si jen pozor aby my nevyschla zemina – stačí zalít jen několikrát za zimu.
Na jaře doporučuji odzimovat již na konci února nebo v první polovině března (správný čas si určí stromeček sám, často začnou rašit první pupeny, vypadá to jako miniaturní výhonečky načervenalé barvy) v bytě, nedávat ven. Stromek pak hojně obrazí a kvete. Pozor, při přemístění ven umístit do stínu a hlavně počkat na teplo nebo to odnesou lístky spáleninami nebo naopak omrzlinami.
Letos jsem pokusně odzimovala cca desetiletý stromek až v dubnu venku, ale nebylo to dobře, nevím, zda se na tom podepsalo letošní podivné jaro a léto, ale stromek není pěkný, lístky má droboučké a kvete teprve nyní. Stromeček odzimovaný o dva měsíce dřív v bytě je zcela v pořádku.
Granátové jablko – marhaník granátový se dá pěstovat třeba podobně jako fuchsie. V létě na balkoně, v zimě na chladné chodbě. Plodů jsem se ale nikdy nedočkala. Nevím, jestli je samosprašný? Nebo třeba potřebuje naroubovat? :think:
Tak to mě nenapadlo, že by se tady dalo pěstovat granátové jablko. My máme na zahradě akorát různé odrůdy klasických jablek. Od raných až po pozdní, abychom je stíhali sníst. I tak nám ale zbývají, tak jsem si koupila sušičku ovoce a suším nám je na zimu. Ty pak už do jara nevydrží :-) .