Plíseň na povrchu hlíny v květináči
Diskuze z rubriky Nemoci rostlin, založená 5. července 2014. 7 příspěvků, poslední z 6. srpna 2014. Archiv — nové příspěvky se nepřidávají.
Zdravím, mohli byste mi, prosím, poradit, co dělat s plísní na povrchu hlíny v květináči. Nedávno jse přesazovala kytičky a už tam, potvůrka, je... Děkuji! 💃
Méně zalévat, je to z přemokření. Povrch nakypřete a nechte oschnout. Chvíli zalívejte spodem do misky.
Také pokud to nejsou nějaké moc velké květináče a neni to v mnoha květináčích by nebylo naškodu je přesadit znovu (pokud tam té plísně bylo hodně), protože jste ji sice odstranila, ale mohla v půdě zanechat spory a tím se bude množit (může i nemusí)
Ahojte, měla jsem taky plísen na hlíně syn mi poradil at si koupím teda on si koupil a dal mito jmenuje se to:premium product FLORIA, kapalné hnojivo napokojové rostliny, omezuje výskyt smutnic, které bývají v hlíně, a právě tu zminovanou plísen na povrchu substrátu, zalévá se to na hlínu a funguje.Taky to zrovna pohnojí. Je to velmi účinné, ale nesmí se to míchat s jiným hnojivem stojí to u nás 99kč. Vyplatí se to, jinak já používám různé odvary z bylin ty taky pomáhají.
Ahojky milinka12, mohla bych se zeptat, jaké bylinky na květiny používáte? nejsem moc fanoušek chemických hnojiv... Děkuji!
Ráda vám poradím a mám je vyzkoušený, kopriva, silný odvar z žebříčku pomáhá na mšice a postřikem i molice ale ty jsou odolnější nepomůže ani chemie, tu taky nerada používám a proto nejprv zkouším jiné věci, třeba smutnici likviduji vajglový výluh(5 vaiglů na litr vody 24hod. luhovat)pak postříkám a několikrát opakuji já vždy jen 3x. třeba čtvrtku jablka dám na hlínu v květináči když mi umírá kytka a přikreju igelitem ona se zotaví a pak roste zas dál. Třeba i přeslička je dobrá jako drátěnka na nádobí, ruce od hlíny, levandule je taky dobrá na sací škůdci, na krtka zase davám do jehodíry nacpu listy z černého bezu-smrdí muto a vypudí.
Milinka12: moc děkuji za odpověď, vyzkouším :)