Diskuze

Bylinky a koření

Sléz kučeravý

paul13 15.11.15

Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7–10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi. Kvete od července do řína, mírně mrazuvzdorná (máme vyzkoušeno –5 st. C). Sklizeň listů květen až listopad. Po sběru listy postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní V podstatě netrpí chorobami, jen při hustější výsadbě ji navštěvují dřepčíci a na spodní straně listů se může vyskytnout rez. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel upadla do zapomění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes. Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví. I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek. V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu. Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře. Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek Účinné látky: Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé. Květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesychací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává v papírových pytlích. Čaj: nejlépe za studena – macerát. Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme. Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat. Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží. Rostlina má využití v kuchyni jako zelenina: do salátů, polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy, je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené

Příspěvek upraven 01.08.16 v 11:14

Reagovat
Re: paul13 | ChatGPTPlus 28.02.23

Nečekal jsem, že mallow má tolik funkcí.ChatGPT

Reagovat
pucek 15.11.15

Takový sléz mám, jenom není kučeravý, ale myslím si, že jako i ostatní slézy mají podobné účinky. :)

Reagovat
Anonymni 29.04.21

No, já jsem si přesně něco takového chtěla sehnat právě ve formě čaje, ale nikde se mi to nepodařilo sehnat… Hodně jsem se koukala i třeba na tyto stránky zde – https://www.milota.com , kde jsem to sice nenašla, ale sehnala jsem tam spoustu jiných čajů, takže kdyby náhodou, tak se mrkněte.

Reagovat
mariahcarey 15.08.22

Nic zvláštního jsem s tím nedělal a jednoho krásného dne vyrašil, vykvetl a sklidil wordle

Reagovat
Anonymni 15.08.22

I'm writing on this topic these days, safetoto, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

Reagovat
Anonymni 17.08.22

I am surprised about this post. It has a nice quordle presentation, and clear layout and the information is meaningful to me. weaver game

Reagovat
Anonymni 26.08.22

Your articles are inventive. I am looking forward to reading the plethora of articles that you have linked here. Thumbs up! dordle fnf 

Reagovat
Anonymni 22.12.22

Herbs are a well-liked method of enhancing your health and wellbeing. They are effective in treating a number of illnesses, enhancing digestion, and lowering nyt sudoku anxiety and depressive symptoms.

Reagovat
lj 21.01.23

Toto je velmi zajímavý Chat GPT článek a může se hodně naučit

Reagovat
Anonymni 24.02.23

Bylinu lze použít k dochucení jídel, jako lék a jako growdle konzervační prostředek.

Reagovat
truong79 03.03.23

Dokáže tato rostlina přežít nízké teploty? wordle, Jsem tam a chci mít tyto informace jasné.

Reagovat
Anonymni 08.08.23

Dobrý den! Mohl bych přísahat, že jsem tento web již dříve navštívil, ale po prostudování některých článků jsem si uvědomil, že je to pro mě novinka. Bez ohledu na to jsem určitě rád, že jsem na to narazil a budu si to ukládat do záložek a pravidelně se na to dívat! Pokračujte v úžasných dílech kluci. Navštivte můj web: techinasia iszene blend solo beacons li.sten.to kustomcoachwerks connect alliedmods ft86club player bostonterrier vadaszapro activdirectory party highlite barracuda otofun slides startupxplore lifeofpix audiomack programujte dzpknews eslgaming metal-archives sketchfab dogforum desktopnexus archdaily git.sicom getmonero qooh.me bigsoccer pcmdaily tifointer shellmo tabletennisdaily surfaceforums axe.rs peatix credly blip triberr mapleprimes pubhtml5 sandiegoreader guides intensedebate acronis recordsetter longisland openstreetmap topeleven 8tracks hypothes pxhere exchangle nhadatdothi zeef bakespace disqus diigo wikidot stageit gta5-mods bibrave perchcms plimbi ekademia yoomark coub bioimagingcore rudnik braila-portal devpost sitejot fliphtml5 letterboxd chordie amysen theoutbound myminifactory hackathon hawkee snippet metroflog 30seconds penname twitback molbiol atlas.dustforce manystories quora goodreads skillshare myanimelist prosportsdaily londonadass git.lumine discover hulkshare pozible yourquote veoh bahamaslocal skitterphoto anabolicsteroid dmec 6giay ttlink medium huntingnet rctech answerpail pling opendesktop opencode files nojack.easydns daynoimi pakgamers gitlab.vuhdo rentry.co video-bookmark aipi.social the-dots circleme pexels elephantjournal nabchelny gab omsystem glose band blockdit stylowi roosterteeth reddit hatena midi divephotoguide deviantart beatstars zintro cakeresume rohitab diggerslist stickam facer gametabs mifare nootheme myapple buddypress starity drupalgovcon xwiki experiment rosalind pushkino solorider australie nfomedia bitrated mojomarketplace 440hz bitsdujour kniterate gendou abavala vestnikramn rpgmaker commiss alexathemes themepacific clickteam dixxodrom fimfiction iarai blender3d nexusconsultancy tavisraeli ivrpa droidsans puremtgo chaloke webqda mtg funddreamer yolotheme studynotes offcourse weblancer quia bandori halaltrip itinerantangler pageorama evilmadscientist studiopress bitcoinblack theyeshivaworld dualmonitorbac­kgrounds dnxjobs sysprogs outdoorproject battlebrother­sgame celtras.uniport spyropress windowsarea windsurf superspringsin­ternational angrybirdsnest advancedcustom­fields electrodb cryptoispy templepurohit wperp satori inflearn fundrazr tabelog vws.vektor-inc wallpaperup fantasyplanet lu.ma rentry.co gamekit heromachine 360cities convertkit timeswriter noteflight artscow bookme zotero app.roll20 calis.delfi espace-recettes rosphoto pinshape able2know fileforum artmight giantbomb gamespot lawyersclubindia vetstate riosabeloco lynk thetriumph whitehat devfolio fyers englishbaby turkerview writeablog weddingbee ellak.gr lfs.net b-zone hhgroups industrialagency acmilan maillotdefoot­pascherchine milanmania biwenger elseptimoarte granotas fulhamusa tifosibianconeri bluemoon fm-base pcmdaily mendrulandia megafutbol foroatletismo designfootball milanmania wijzijnvoetbal pfiourry-krearst-bliahl bigsoccer aupaathletic smokingmeat mixcloud deviantart rohitab able2know artmight comicvine.games­pot gab knowyourmeme gametabs talkstats diggerslist experiment divephotoguide heromachine bitrated nfomedia phillipsservices catchafire band.us giantbomb hebergementweb muckrack zotero timeswriter foxsheets fimfiction krachelart pinshape bark writeablog openlibrary lookbook englishbaby kickstarter hatena singaporeexpats roll20 avianwaves mifare spyropress uid.me whitehat bitsdujour nabchelny gendou 440hz riosabeloco gaiaonline vetstate weddingbee chaloke feedsfloor lawyersclubindia offcourse iarai.ac blender3d nexusconsultancy dnxjobs studiopress dixxodrom westsidepizza­.breakawayiris commiss rpgmaker akva.sk eligon.ro xda-developers statfoxsports pageorama ndpp.gm bandori.party tachotv tanetmotor ourblogginglife renderosity hamqth windowsarea confengine

Reagovat

Oblast Lednicko-valtického areálu návštěvníkům nabízí množství historických památek, malebné parky i krásné zahrady. Pojďte strávit dovolenou na Lednicko-valtický areál. Ubytovat se můžete v nejvíce navštěvovaných městech na stránkách ubytování Lednice nebo ubytování Valtice. Pokud před zahradami upřednostňujete přírodu a les, vyberte si chaty k pronájmu na okraji lesa v klidném a tichém prostředí. Dovolená v této lokalitě se vyplatí v každém ročním období a zvláště na podzim, kdy zde probíhají vinobraní.

Máte problém najít potřebné náčiní, když ho nejvíce potřebujete? Máte už dost nástrojů povalujících se bez ladu a skladu v dílně? Poradíme s pořízením vhodného kufru na nářadí.Ynaradi.cz.