Vanilla planifolia - květ
Diskuze z rubriky Tropické okrasné rostliny, založená 29. června 2016. 6 příspěvků, poslední z 11. července 2016. Archiv — nové příspěvky se nepřidávají.
Po 14ti letech letos vykvetla Vanila planifólia. Přečetl jsem za ta léta spoustu literatury a všechno je jinak. Zdraví Mirek
"@Kostroun": A jak? 8o
Po mnoha letech růstu v teplém skleníku (v zimě 23°C v létě až 35°C a RV 90%) se rostlina rozrostla do neúnosných rozměrů(změť asi 30 metrů liány). Výchozí květináč už prakticky neplnil svou funkci. Ve snaze zdecimovat rostlinu jsem liány osekal tak, že zbytek rostliny žije asi jen ze vzdušných kořenů visících do vody v jezírku pod rostlinou. Asi po 3 měsících rostlina masivně vykvetla, což mě tak překvapilo, že jsem květy málem propásl a opylil na poslední chvíli. Zdraví Mirek
Nádhera 👏 já mám vanilku teprve krátce, tři rostliny... Doufám, že se taky jednou dočkám :)
Vanilka-to je úžasné! Vždy to uschlo nebo co to udělalo nevím, jen jsem to pozorovala.Ale nebylo to moje. Opylené květy, jsou úspěšné, budou lusky?
To se teprve uvidí. Květa jsem opylil 4, víc jsem nestihnul, protože jsem na květy přišel pozdě. Květy už opadly a teď musím počkat, zda jejich stopky začnou bytnět. Míra.