Dobrý den, Před pár měsíci jsem si vymodlila vytápěný skleník a chtěla bych se zeptat co si tam můžu tak brzo dávat? Chodím na zahradnickou školu ale toto jsme nějak neprobírali tak se chci zeptat zkušenějších zahradníků :) Děkuju za rady :)
Zdravím, my sice už nějaký rok skleník nemáme, vždycky mě ale lákalo pěstovat exotické ovoce. Kupodivu rostou i v zimě, bez nějakého velkého vytápění viz odkaz na článek http://blog.sklenik-expert.cz/…ve-skleniku/ 8)
Mohu doporučit výrobky firmy Limes, vyrábí skvělé skleníky i ostatní zahradní potřeby. Jsem s nimi moc spokojen.
No v podstatě, můžete pěstovat rostliny, které se smíří s výrazně nižší úrovní osvětlení než jaká je běžná v létě. Mluvím tím o období zhruba od listopadu do konce ledna. Od začátku února už můžete ve vytápěném skleníku vesele pěstovat rajčata i okurky. Bohužel je otázka kdy začít. To upřímně řečeno nevím. Ale dejme tomu, že od 1.1. můžete sázet sazenice rajčat, paprik a okurek. Mladé rostliny se s nižším osvětlením srovnají, ale pro růst plodů je třeba již dostatek světla. Okurky mají nižší požadavky než papriky a rajčata. Osobně uvažuji o dobře izolovaném skleníku bez vytápění, jen s nouzovým zdrjem tepla proti mrazu v takovém skleníku však zimní pěstovaní plodové zeleniny není možné. Nicméně přesto lze začít sázet asi od 15.3. A protože rosliny mají lepší světelné podmínky než v zimě ztráta proti vytápěnému skleníku bez osvětlení nejsou ani 2 měsíce. Rajčata plodí zhruba od 1.6. Cena je proti pěstování ve vytápěném skleníku zlomková. Samozřejmě nejlepší je mít skleník s osvětlením. Tam můžete pěstovat a sklízet celoročně. Energie na svícení vyjde ovšem dráž než na topení a to výrazně. Je to logické, protože světelné zdroje jsou málo účinné a světelné toky, které potřebují rostliny pro růst jsou 30× vyšší než pro domácí osvětlení.
Chtěl bych se zeptat čím skleník vytápíte? viděl jsem žě někdo topil ve skleníku kamny ale nejsem si jistý, že je to nejlepší řešení.
Skleník se špatně vytápí vším co nemá automatickou regulaci a je závislé na obsluze. Většinou se musí topit hlavně v noci. Pokud Vám jde o krátkodobé řešení nočních mrazů doporučuji elektrický přímotop s termostatem.
Pěkný článek o sklenících je na http://www.utulnydum.cz/…y-typ-zvolit Píší se tam zajímavé informace jaký správně vybrat :)
My jsme si taky udělali vytápěný skleník. Máme ho z dvojitých skel, manžel mi tam dal malá kamna na dřevo, koupil nerezový komín tady , takže jsem si o hodně prodloužila pěstitelskou sezónu :-) . S výsevem semínek začínám už po Novém roce a poslední sklizeň mám v listopadu :-) .