Vytápěný skleník
Diskuze z rubriky Zahradní stavby a nábytek, založená 27. července 2012. 8 příspěvků, poslední z 16. května 2014. Archiv — nové příspěvky se nepřidávají.
Dobrý den, Před pár měsíci jsem si vymodlila vytápěný skleník a chtěla bych se zeptat co si tam můžu tak brzo dávat? Chodím na zahradnickou školu ale toto jsme nějak neprobírali tak se chci zeptat zkušenějších zahradníků :) Děkuju za rady :)
Zdravím, my sice už nějaký rok skleník nemáme, vždycky mě ale lákalo pěstovat exotické ovoce. Kupodivu rostou i v zimě, bez nějakého velkého vytápění viz odkaz na článek 8)
Mohu doporučit výrobky firmy Limes, vyrábí skvělé skleníky i ostatní zahradní potřeby. Jsem s nimi moc spokojen.
No v podstatě, můžete pěstovat rostliny, které se smíří s výrazně nižší úrovní osvětlení než jaká je běžná v létě. Mluvím tím o období zhruba od listopadu do konce ledna. Od začátku února už můžete ve vytápěném skleníku vesele pěstovat rajčata i okurky. Bohužel je otázka kdy začít. To upřímně řečeno nevím. Ale dejme tomu, že od 1.1. můžete sázet sazenice rajčat, paprik a okurek. Mladé rostliny se s nižším osvětlením srovnají, ale pro růst plodů je třeba již dostatek světla. Okurky mají nižší požadavky než papriky a rajčata. Osobně uvažuji o dobře izolovaném skleníku bez vytápění, jen s nouzovým zdrjem tepla proti mrazu v takovém skleníku však zimní pěstovaní plodové zeleniny není možné. Nicméně přesto lze začít sázet asi od 15.3. A protože rosliny mají lepší světelné podmínky než v zimě ztráta proti vytápěnému skleníku bez osvětlení nejsou ani 2 měsíce. Rajčata plodí zhruba od 1.6. Cena je proti pěstování ve vytápěném skleníku zlomková. Samozřejmě nejlepší je mít skleník s osvětlením. Tam můžete pěstovat a sklízet celoročně. Energie na svícení vyjde ovšem dráž než na topení a to výrazně. Je to logické, protože světelné zdroje jsou málo účinné a světelné toky, které potřebují rostliny pro růst jsou 30x vyšší než pro domácí osvětlení.
Chtěl bych se zeptat čím skleník vytápíte? viděl jsem žě někdo topil ve skleníku "kamny": ale nejsem si jistý, že je to nejlepší řešení.
Skleník se špatně vytápí vším co nemá automatickou regulaci a je závislé na obsluze. Většinou se musí topit hlavně v noci. Pokud Vám jde o krátkodobé řešení nočních mrazů doporučuji elektrický přímotop s termostatem.
Možná by šlo topit přes noc z akumulační nádoby.
Pěkný článek o sklenících je na Píší se tam zajímavé informace jaký správně vybrat :)