Dobrý den, prosím o rychlou radu. Pěstuji plamének ´Multi blue´. Letos poprvé vyrazilo větší množství poupat, a tak jsem se těšil, že konečně budu mít na plotě parádu. Ale bohužel přišel šok. Polovina rostliny roste normálně, zatímco druhá polovina z neznámého důvodu každý den uvadá. Ráno vypadá normálně a během dopoledne úplně zvadne. Myslel jsem si, že je to vodou, ale vzhledem k tomu, že včera celý den pršelo a dnes je zvadlý znovu, tak to suchem zjevně není. Poraďte prosím, snad by se dalo ještě něco dělat.
dobrý,já mu říkám plamének,myslím,že vám omrznul,tak musíte počkat až vyrostou nové listy a pak má být už teplo,tak se vzpamatuje,nebojte,mně taky omrznul a i víc kytek,ale už se snaží obrazit
Clematis postihlo „houbové vadnutí plaménků“, taky se lidově říká, že ho kleplo. Je potřeba ho sestřihnout až do zdravého pletiva (klidně k zemi), často obrazí ještě ten rok, pokud ne, nic se neděje, obrazí rok příští.
Jinak ano, je typické, že je postižena jen část rostlinky. Bude zase v pořádku :palec:
lidičky,tolik mám na zahradě hryzců,že bych nedala nic za to,že podhryžou i clematis,normálně sedím a najednou koukám a kytka spadne ukouslá,děs a hrůza a těch děr,protože je mokro,tak se jim dobře hrabe,ale co na ně??? :think: :think:
Vím že to není rada pro každého,ale pořidte si psa,bude běhat po zahradě a máte po krtcích a hraboších-nesnáší hluk,který vytvářejí běháním.Mám to vyzkoušené léty.Během 25 let jsme pouze 2 roky neměli psa(byla jsem těžce nemocná)a zahradu jsme měli podhrabanou a zdevastovanou.Jakmile jsme si přivezli psa-zmizeli a já mohla dát zahradu zase do pořádku. :palec: :palec: :palec:
No jo,když Pegince je 13 let a jěště k tomu špatně vidí,to je těžký,tá už má nejradši klid,ale máte pravdu,protože sousedka má jezefčíka a ten dělá po zahradě půl metrové jámy,jak hrabe a hrabe,a ona je z toh na nervy :lol: :lol:
nyní vám opíšu radu nemám ji vyzkoušenou
Naši předkové používali bezový zákvas /1kg květů a listů černého bezu na 10l vody/ , nechte několik dní kvasit a neředěný pak lijte do děr hryzců,
nic to nestojí a stojí zato to vyzkoušet :think: :think: