Pěstuji Jedli kavkazskou | Přidejte tip na pěstování Jedle kavkazské | Přidejte fotky Jedle kavkazské
Jedli kavkazskou pěstují: Zatím nikdo, buďte první.
Podobá se naší domácí jedli bělokoré (Abies alba), ale není tak choulostivá. Lesklé tmavě zelené jehlice mají na spodní straně bělavý proužek. Oválné šišky stojí na větvích jako svíce, ve zralosti se rozpadají. Světle šedá kůra zůstává dlouho hladká. Hluboký kořenový systém zabraňuje vývratům.
Dobře roste v různých nadmořských výškách. V mládí vyžaduje zastínění, ze kterého může postupně odrůst. Nesnáší náhlé oslunění dříve zastíněného kmene, způsobené například skácením okolních stromů, v takovém případě kůra popraská a odloupne se. Na rozdíl od jedle bělokoré snáší poměrně dobře městské ovzduší a na hlubších půdách vydrží i relativní sucho. Jinak je na půdu celkem nenáročná.
Nebyly vyšlechtěny.
Z jehličí se destilací získávají silice mající silnou, velice příjemnou vůni připomínající citrusové plody. Lze ji použít k osvěžení vzduchu a uvolnění dýchacích cest. Všechny takové silně koncentrované výtažky jsou prudce jedovaté, proto se důrazně nedoporučuje jejich vnitřní užití. Naopak pár kapek do koupele má velmi příznivé účinky na pokožku i naši psychiku.
O Jedli kavkazské ještě není na Konev.cz diskuze. Založe ji.