Okurku pěstují: pckop
Okurka setá (Cucumis sativus) je teplomilná zelenina z čeledi Cucurbitaceae -tykvovité. Pochází z Indie, kde se pěstuje již 3000 let. Do Evropy se dostala díky Římanům. Rostlina až 2 metry dlouhá, popínavá má velké hluboce vykrajované, střídavě rostoucí listy. Na lodyze vždy z jednoho pupene roste jeden list, úponek, květ a další pupen. Okurky tvoří velké žluté jednopohlavní květy samčí a samičí, které opyluje hmyz. Plodem jsou tmavě zelené bobule až 20 cm dlouhé s velkým množstvím menších bledě zelených semen uvnitř dužniny stejné barvy.
Okurky potřebují humózní zásaditou půdu, volíme bezvětrné stanoviště. Novinkou je například výsadba okurek mezi kukuřici. Půda musí být dobře obdělávaná a hnojená, aby tvořila příznivou strukturu a lépe držela vláhu.
Semena okurek nakladaček můžeme na přelomu dubna a května vysévat přímo na záhon, do hloubky 2–4 cm, do sponu 100–150×15–30 cm. Po výsevu je vhodné zem na povrchu uválet. Klíčení semen přímého výsevu i při předpěstování probíhá při 10°C. Nakladačky předpěstováváme nejpozději 14 dní před plánovanou výsadbou na záhon. Starší rostliny hůř zakořeňují. Výsadba předpěstovaných rostlin se provádí v květnu.
Mají delší vegetaci. Výsev skleníkových salátovek provádíme od února do konce dubna a semenáčky musí nejpozději do čtyř týdnů vysadit na konečné stanoviště do sponu 120×60 cm. Polní salátovky vyséváme do výsevního substrátu 3–4 týdny před plánovanou výsadbou na záhon (která probíhá v květnu) do sponu 120×20 cm. Termíny výsevu a výsadby jsou však variabilní dle odrůdy. Je vhodné držet se pěstebních doporučení na obalu s osivem.
Během vegetace musíme záhon udržovat bez plevelů a pravidelně okopáváme.
Zaléváme pravidelně každý den, nejlépe ráno, vyvarujeme se ovlhčení listů.
Okurky jsou plodinou první tratě a jsou tedy dobrou předplodinou. Do půdy na podzim zapracujeme 4–5 kg dobře vyzrálého hnoje/m2 a povápníme dávkou cca 3,6 kg/m2 mletého vápence. Dávku dusíkatých hnojiv 1,5–2 kg/m2 je vhodné rozdělit na tři dílčí dávky, 1/3 v předseťové úpravě půdy, 1/3 v době pravých listů a 1/3 před kvetením. Okurky při klíčení nesnáší chlor, který se vyskytuje v některých draselných hnojivech a v nevyzrálém hnoji. Přihnojování průmyslovými hnojivy s podílem mikroprvků během vegetace provádíme dle instrukcí na obale, a nepřekračujeme doporučenou koncentraci a intervaly mezi hnojením.
Okurky nakladačky dělíme na:
Vyznačují se řídkou bradavičnatostí. Jsou méně náročné na klimatické podmínky a lze je použít i do chladnějších oblastí. Tvoří mohutnější kořenovou soustavu a proto jsou také odolnější nedostatku vody. Předpokládaná sklizeň činí 50–70 kg plodů z 10 m2.
S jemnou hustou bradavičnatostí jsou vhodnější do teplejších oblastí ČR. Tyto odrůdy jsou méně vitální a mnohem víc citlivé na péči a zálivku. Předpokládaná sklizeň činí 35–65 kg plodů z 10 m2.
Pro zahrádkáře jsou ze salátovek a nakladaček vhodné zejména odrůdy, které nevyžadují řez nebo speciální vedení. Z některých zajímavých lze zmínit třeba tyto:
Odrůda, která zřídka trpí deformací plodů, je vhodná pro polní podmínky a je odolná černi, plísni okurkové a CMV.
Raná odrůda odolná houbovým chorobám a nepřerůstají jí plody.
Bujně rostoucí odrůda odolná bakteriózám, CMV a méně vhodným klimatickým podmínkám.
Raná odrůda odolná plísni okurkové a netrpí hořknutím plodů.
Hustoostná odrůda, vysoce výnosná, snese i hustší spon.
Nese partenokarpické, geneticky nehořké plody.
Odrůda vhodná k výrobě kvašáků.
Poloraná, velmi výnosná odrůda, odolná přerůstání a deformaci plodů.
Zvláštní bílými plody, ale je málo odolná chorobám.
Vhodná do fóliovníku. Netrpí genetickou hořkostí plodů.
Nová nenáročná asijská okurka vhodná do foliovníku.
Chorobám a škůdcům velmi odolná odrůda.
Pro polní pěstování, na klima nenáročná. Tvoří pouze samičí květy, proto se musí do porostu přidat opylovací odrůda.
Bujně rostoucí hybrid pro univerzální použití. Mezi nakladačkami má velmi dlouhou vegetační dobu 110 – 120 dní.
Nese partenokarpické, nehořknoucí plody. Do porostu se musí vysazovat opylovač, protože. Tribute je odrůda nese pouze samičí květy.
Plody se hodí pro přípravu nejrůznějších salátů nebo v našich končinách se nakládají do kyselého nálevu. Odborníci na výživu doporučují každému člověku zkonzumovat 5,5 kg okurek ročně. Plody obsahují málo vitamínů a minerálů, přičemž je nejvyšší podíl soustředěn ve slupce. Mnoho starších odrůd vlivem stresů během vegetace ukládá do plodů hořký alkaloid bryonin. U novějších odrůd je tvorba této látky geneticky potlačena.
O Okurce ještě není na Konev.cz diskuze. Založe ji.