Řepu pěstují: Zatím nikdo, buďte první.
Řepa salátová je oblíbená dvouletá zelenina, která byla vyšlechtěna ze středomořské divoké řepy. Rostlina má hluboký kořenový systém s konzumní částí, tj. silným hlavním kořenem. V prvním roce vytvoří růžici lesklých listů s červenými žilkami. Pokud bude řepa vystavena jarovizačním teplotám 5–7°C, vytvoří druhým rokem až 75 cm vysoký stonek s latou drobných žlutozelených květů. Plodem je tzv. klubíčko složené z několika malých černých semen.
Řepa se dá dobře pěstovat ve všech oblastech ČR, ale nejvyšší výnosy dává v oblastech s rovnoměrným přídělem srážek. Půda může být jak jílovitá, tak středně těžká, vždy by ale měla být živná a humózní s optimálním mírně zásaditým pH a nevadí ji plné slunce.
Osivo vysazujeme přímo na trvalé stanoviště od dubna do června a za čtyři měsíce, tedy od srpna do října můžeme sklízet. Semena by měla přijít 2–3 cm do země, do sponu 30×10–15 cm, pro normálně velké kořeny, ale pro sklizeň malých bulev pro konzervaci v celku volíme hustší spon. Po vzejití je třeba semenáče vyjednotit, pokud jsme k výsevu nepoužili jednoklíčkové osivo.
Během vegetace půdu kypříme a odplevelujeme. V případě potřeby zavlažujeme. Bulvy se skladují při teplotách 0–1°C a relativní vzdušné vlhkosti 95–98%.
Řepu nehnojíme organickými hnojivy, protože kumuluje v kořeni dusičnany. Jinak bychom měli během vegetace dodat dostatečné množství živin prostřednictvím průběžného hnojení komplexním NPK hnojivem s mikroprvky, zejména s bórem.
V ČR je povoleno 17 odrůd salátové řepy, zde jsou některé z nich.
Klasická odrůda s kulovitým kořenem tmavě červené barvy. Je vhodná zejména pro nakládání malých bulviček a je odolná listovým skvrnitostem.
Odrůda s atraktivní světle červenou slupkou a žlutou dužninou. Je středně raná a vhodná pro konzervárenské účely.
Výnosná pozdní odrůda s klasickým zbarvením. Je všestranná co se týká kulinářského využití a odolná chorobám.
Hybridní odrůda s jednoklíčkovým osivem, je kulinářsky všestranná a odolná chorobám.
Atraktivní raná odrůda. Pokožka kulovitého kořene je červená, zatímco na příčném řezu jsou koncentrické bílé kroužky, proto je vhodná k dekoraci pokrmů.
Řepa je vynikající v zeleninových salátech, nebo nakládaná. V průmyslu se z ní extrahuje barvivo na potravinářské účely. Bulvy obsahují 7–10% sacharidů, 2% vlákniny, množství vitamínu C, draslík, vápník, sodík a celou řadu organických kyselin jako například kyselinu vinnou a jablečnou. Je taktéž známá svými močopudnými účinky, které jí propůjčuje barvivo betain.
O Řepě ještě není na Konev.cz diskuze. Založe ji.