Přidejte tip na ochranu před Sazovitostí jablek a hrušek | Přidejte fotky Sazovitosti jablek a hrušek
Jedná se o často se vyskytující šedočerné, jakoby sazovité skvrny na povrchu plodů, a to především jablek, ale také hrušek. Tento povlak je možné setřít, ale ne úplně – je totiž mírně „zažraný“ do voskové vrstvy plodu. Působí spíše vady na kráse plodů, dužninu do hloubky tato choroba příliš nepoškozuje a v omezené míře jsou plody poživatelné a zpracovatelné.
Původcem onemocnění jsou opět mikroskopické houby. Původci choroby přežívají na větvích stromů a následně se na plody šíří pomocí větru nebo s deštěm. V případě pozemků, které jsou blízko vodních ploch a toků (zvýšená vlhkost) nebo u zastíněných stromů je pravděpodobnější, že se sazovitost objeví.
Přestože plody nevypadají vzhledně a jsou hůře skladovatelné, není choroba nijak závažná. Komu nevadí, že je potřeba z jablek ručně vrstvu šedého povlaku hub odstranit, může vcelku bez problémů taková jablka použít například do kompotů a pečení (tam jsou tepelně zpracovaná) nebo k výrobě pálenky.
Ochrana je možná buď preventivní, a to zvolením vhodného stanoviště pro pěstování jabloní, anebo chemická. Při té je používáno prostředků, pomocí kterých současně bojujeme se strupovitostí – více viz samostatná kapitola.